Suorin tie tunturikylien asukkaaksi
30.12.2024
Suorin tie kuntalaiseksi
Kolarin kunta on ollut varsin nihkeä myöntämään kuntalaisuutta vapaa-ajan asunnossa asuville eli myöntämään lupaa muuttaa vapaa-ajan asunto vakituiseksi asunnoksi. Vanhoissa loma-asunnoissa muutostyöt tarkoittaisivat ainakin eristyksen lisäämistä. Lisäksi Ylläksen alueella on hyvin vähän vakituiseen asumiseen kaavoitettuja tontteja. Tämä vaikeuttaa muun muassa matkailun parissa työskentelevien mahdollisuutta kohtuuhintaiseen asuntoon.
Uuden maankäyttö- ja rakennuslain myötä kunnilla on tämän vuoden alusta alkaen enemmän mahdollisuuksia päättää vakituisen asumisen edellytyksistä, mutta Kolarin virkamiehiltä saadut viestit eivät lupaa kovin nopeaa muutosta.
Kuntalaiseksi voi kaava-alueella kuitenkin päästä ”osoitteellisena osoitteettomana”, kuten Heli Laukkanen perheineen on tehnyt. Heli kertoo, miten se tapahtuu:
”Kotipaikan muutos tehdään normaalilla muuttoilmoituksella Digi- ja väestötietovirastoon. Sieltä tulee kirje, jossa kysytään, asutko ilmoittamassasi osoitteessa vakituisesti. Kirjeeseen vastataan myönteisesti, jonka jälkeen kotipaikkana näkyy uusi kunta.
Esimerkiksi Asiakastiedon rekistereissä näkyy kuitenkin huomautus ”osoitteellinen osoitteeton”, joka aiheuttaa muutaman ylimääräisen soittokierroksen, kun hankkii esimerkiksi puhelinliittymän tai vakuutuksen. Se voi myös vaikeuttaa ainakin nuorilla luottokortin saamista, eivätkä kaikki pankit välttämättä hyväksy vapaa-ajan asuntoa lainan vakuudeksi. Sen sijaan esimerkiksi terveys- ja sairaanhoitopalvelut ja koulunkäynti hoituvat uudessa kunnassa ongelmitta. ”
Heli kertoi tehneensä muutoksen kolarilaiseksi siinä vaiheessa, kun lapsi oli aloittamassa koulunkäyntiä. Se helpotti byrokratiaa huomattavasti. Samalla pieneni kiinteistövero ja vesimaksut.
Kun kotikuntaa muuttaa 51 päivää ennen kunnallisvaaleja, pääsee myös äänestämään. Verotuskunta on kuitenkin aina se, missä on ollut kirjoilla edellisen kalenterivuoden lopussa.
Jos olet kiinnostunut Kolarin kuntalaisuudesta tätä reittiä, ota yhteyttä Äkäslompolon kyläyhdistykseen, jonka puheenjohtajana Heli Laukkanen toimii.