Ympäristöystävällistä vapaa-ajan asumista

23.5.2021

Lapin liitolta ohjeita ympäristöystävälliseen vapaa-ajan asumiseen


Lapin liitto on julkaissut Vapaa-ajan asunnon omistajien vähähiilisyysoppaan, joka lanseerataan webinaarissa tiistaina 25.5. klo 10.00.

Webinaariin voi ilmoittua vielä 24.5. Naturpoliksen tapahtumakalenterin kautta.

Opas on tehty pilottina Pyhä-Luoston alueelle, mutta suurin osa vinkeistä soveltuu minne tahansa. Oppaasta on tehty versiot myös Kuusamoon, Suomussalmelle ja Taivalkoskelle. Opasta voidaan varioida eri alueille muuttamalla jäteosion tietoja, ja Välkky-hanke voi olla tässä apuna tarvittaessa.

Tapahtuman tiedot:

Kaipaatko vinkkejä ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin vapaa-ajan asunnossasi? Kiinnostaako energiatehokkuus, kierrättäminen tai pihaympäristön monimuotoisuuden tukeminen? Suunnitteletko remonttia tai olisiko tarve tehdä kestäviä hankintoja?

Kasvata tuottoa, vaali luontoa -opas vähähiiliseen vapaa-ajan asuntoon tarjoaa kattavan tietopaketin kestävistä valinnoista. Tässä julkaisutilaisuudessa kuullaan poimintoja oppaan keskeisistä aiheista.

Webinaarissa saat oppaan lisäksi tietoa mm aurinkosähköjärjestelmistä ja energian säästöstä sekä luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta vapaa-ajan asunnoissa. Webinaarin pääpuhuja on tietokirjailija ja keksijä Janne Käpylehto.

·  Miksi opas vapaa-ajan asunnoille ja oppaan esittely: Hanna-Leena Pesonen, Välkky-hanke

·  Mitä mökinomistaja voi tehdä luonnon hyväksi: Liisa Mäkelä, Matkailuyritykset kestävälle kehityspolulle-hanke

·  Aurinkosähkö sähköverkkoon kytkettynä ja mökkisähköjärjestelmät: Janne Käpylehto, tietokirjailija, keksijä

·  Fiksuja energiaratkaisuja vapaa-ajan asunnoissa:Tuomas Niskanen, Kahina-hanke

Oppaan ovat tuottaneet ja tilaisuuden järjestävät Lapin liitto/Välkky-hanke ja Naturpolis Oy/Matkailuyritykset kestävälle kehityspolulle -hanke. Tapahtuma on osa Lapin vihreää viikkoa.

Lisätietoja oppaasta: https://www.lapinliitto.fi/uusi-opas-vapaa-ajan-asuntojen-omistajille-kannustaa-saastoihin-ja-ilmastotekoihin/