Pääsiäisen ystävätilaisuuden aineisto

1.4.2024

Pääsiäisen ystävätilaisuudessa kierrettiin maapallo sekä pohdittiin pohjavesiä ja liikuntavarusteita

Ylläksen Ystävien jäsenmäärä kasvaa ripeästi. Meitä on jo lähes 800! Näin mukavissa merkeissä pääsi puheenjohtaja Markku Piippo aloittamaan Ylläksen Ystävien Pääsiäisen ystävätilaisuuden Äkäshotellin auditoriossa 30.3.2024. Markku esitteli myös Ylläksen Ystävien 20-vuotisjuhlavuoden suojelijan, joka on yhdistyksen perustamiseen merkittävän sysäyksen antanut Eero Vapa. Monessa mukana ollut Eero Vapa myhäili keskittyvänsä eläkeläisenä helppoihin ja mukaviin tehtäviin.

Pääsiäisen ystävätilaisuuden pääpuhuja oli yksinpurjehtijana tunnettu lentokapteeni Ari Huusela. Purjehdus ei tosin vienyt nuoren Arin sydäntä vielä silloin, kun jolla jäi vastarannalle ja kotiin piti kävellä. Palo syttyi parikymppisenä, eivätkä sitä pysäyttäneet merellä hajonneet purjeet, rahan puute tai monet viime hetkellä esiin nousseet perustavanlaatuiset tekniset ongelmat. Huusela kertoi kokemuksistaan yksin ilman pysähdyksiä purjehdittavasta Vendee Globe -kisasta, johon hän osallistui ensimmäisenä pohjoismaalaisena. Kisa alkoi koronan autioittamasta les Sables d’Olonne satamakaupungista Ranskasta marraskuussa 2020. Sinne hän myös palasi 29 000 merimailin ja 116 vuorokauden jälkeen. Toisin kuin moni kuvittelee, vaativinta oli Huuselan mukaan päästä lähtöviivalle! Suurimmat haasteet olivat rahoituksessa, joka lopulta hoitui pääosin suomalaisella talkoohengellä. Nykyään Huusela viettää suurimman osan vapaa-ajastaan Äkäslompolossa. Sinne hän lähti vain muutaman viikon kuluttua Vendee Globenkin päättymisestä.


Ylläksen Ystävien kaivosasiantuntija Leif Ramm-Schmidt kertoi kaivoshankkeen tilanteesta, jossa uusin käänne liittyy pohjavesiluokituksiin.  ELY ilmoitti tammi/helmikuussa, että Hannukaiseen suunnitellun kaivoksen alueella olevia pohjavesiä ei saa pilata eikä niitä voida poistaa pohjavesiluokituksesta. Kaivosyhtiö puolestaan julkaisi 28.3.2024 vastauksensa pohjavesipäätökseen vedoten veden heikkoon laatuun ja kiistäen, että veden heikko laatu johtuisi aiemmasta kaivostoiminnasta. Kaivosalueen kaavasta tehty valitus on edelleen ratkaistavana Hallinto-oikeudessa ja päätöstä odotetaan huhtikuussa 2024. Ramm-Schmidtin mukaan pohjavesiasia lisää kaavoituksen lainvastaisuutta, koska kaavoituksella ei saa pilata pohjavesiä.

Kumppanivartin pitänyt Johanna Lyly kertoi Sport Corner Ylläksen toiminnasta. Urheilukaupan perusti Olli Suvilampi vuonna 1998 päätoimialana suksien vuokraus, myynti ja voitelupalvelu. Johanna ryhtyi toiseksi omistajaksi vuonna 2020. Hiihtovarusteista on laajennettu muun muassa SUP-lautoihin, kanootteihin, liukulumikenkiin ja talvipyöräilyyn. Sport Corner Ylläs tarjoaa laadukkaita tuotteita sekä vuokralle että ostettavaksi. Myymälä on juuri muuttamassa Jounin kauppakeskuksen yläkertaan ja vuokraamo laajenee alakerran nykyisiin tiloihin. 

Ystävätilaisuudessamme oli paikalla noin 125 henkeä, jonka lisäksi parisenkymmentä seurasi esitystä verkon kautta. 

Esitykset (muut kuin Ari Huusela) alla: