Lämpöladun lähelle kaavaillaan rakentamista

19.1.2023

Taistelu lämpöladun luontoarvojen puolesta jatkuu

Ylläksen Ystävät jätti 19.1.2023 jälleen lausunnon Kolarin kunnalle ns. Lämpöladun ainutlaatuisen luontoympäristön säästämiseksi.

Ylläksen lämpöladuksi kutsutaan kolmen kilometrin mittaista lenkkiä Isomettän nousun päällä Maisematien varressa. Kovien pakkasten paukkuessa lämpöladulla on usein merkittävästi lämpöisempää kuin alhaalla kylässä. Tämä johtuu lämpöladun sijainnista ihanteellisella korkeudella tunturissa. Reitti on tasoltaan helppo/keskivaikea. Ladulle on helppo kulkea kauempaakin, sillä parkkipaikka sijaitsee aivan ladun vieressä. Kätevimmin lämpökolmosen aloittaa Ihmisen Ringin/Äkäslompolon laskettelukeskuksen pysäköintialueelta.

Röhkömukamaa III:n kaavan laatija on esittämässä vain noin 50 metrin ”suojaetäisyyttä” käytännössä jopa kolmikerroksisten uusien rakennusten ja latu- ja patikointireitin väliin. Kuten olemme jo aikaisemmissa kannanotoissamme joulukuussa 2021 ja heinäkuussa 2022 esittäneet, rakentamiselle kaavoitettavan alueen ja reitin välisen etäisyyden tulisi olla merkittävästi suurempi. Olemme esittäneet, että 120 metrin luonnonmukaisena säilytettävä vyöhyke voisi olla maastokäyntiemme perusteella vielä jotenkin hyväksyttävissä.

Toivomme maanomistajan ja kunnan harkitsevan kaavoitusta uudelleen siltä pohjalta, että Ylläksen luonnon houkuttelevuus ei kärsi liiallisesta rakentamisesta. Lämpöladun alueellahan on ainutlaatuista metsää satoja vuotta vanhoine mäntyineen ja keloineen sekä ikivanhoja kuusia, jotka ovat talvella lumisina erityisen näyttäviä.