Hankikannon paras kuva valittu

21.5.2024

Ylläksen Ystävien Kahdeksan vuodenajan valokuvakilpailun toisen sarjan voitti Velipekka Luoto valokuvallaan Riekon lentoonlähtö.

Ylläksen Ystävät järjestää 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Kahdeksan vuodenajan valokuvakilpailun tavoitteenaan kannustaa Ylläksellä liikkuvia havainnoimaan alueen ainutlaatuista luontoa ja tunturimaisemaa sekä seudun elinvoimaa. Valokuvakilpailu on tarkoitettu kaikille harrastajakuvaajille. Toisen sarjan, ”Hankikannon”, kuvat ovat maalis-huhtikuulta. Parhaillaan voi osallistua toukokuun sarjaan ”Kevät”. 

Kuvia tuli Hankikannon sarjaan 37. Hienoja kuvia oli paljon, joista raadin valinta oli varsin yksimielinen.

1. Velipekka Luoto: Riekon lentoonlähtö
Kuvassa on humoristinen ote aiheen käsittelyyn, siinä hankikanto on kuvattu konkreettisesti. Kuva on aiheeltaan sympaattinen ja asetelma tasapainoinen. Kuvaajalta se on vaatinut nopeutta ja notkeutta. Kyseessä on taitavasti otettu kuva. Kuvauspaikka ja -aika: Äkäslompolo 6.3.2024. 

Jyväskylässä onnittelupuheluun vastannut Velipekka Luoto kertoo olleensa Ylläksen kävijä jo kauan. Eläköitymisen myötä hän on uudelleen palannut tarkkailemaan lintuja, joka on ollut hänen nuoruudessaan rakas harrastus. Muutama vuosi sitten hän hankki kameran ja sai siten lintujen tarkkailuun uutta haastetta. Kuvauspäivänä hän teki pitkän hiihtolenkin Aakenustunturille saakka etsiäkseen erityisesti riekkoja, mutta turhaan. Lopulta istuessaan mökillä sohvalla hän näki linnut pihapiirissä. Kuvien ottaminen sujuikin sitten mukavasti mökin terassilta.

 2. Pirkko-Liisa Vesterinen: Lumidyyni
Tuomaristo totesi että "tästä näkyy kauas, tällaista maisemaa ihminen tavoittelee, kun kiipeää korkealle. Kuvassa sielu lepää, horisontti on syvä ja taivas rajaton. Kuvasta huokuu rauha ja vapaus, luonnon voima muotoilee maiseman ja luo omaa taidettaan." Äkäskero 19.3.2024.

 3. Tommi Rättö: Lainion lumous
”Tästä välittyy kevättalven tunnelma. Kuva on laadukas ja tasapainoinen. Kuva on uskollinen osakilpailun otsikolle, tässä on hankikantoa parhaimmillaan." Lainiotunturi 26.3.2024

Valintaraati ja kilpailuun osallistuminen

Hankikannon sarjan voittajan valitsivat Satu Renko, Satu Kalliokuusi ja Markku Piippo. Satu Renko on valokuvaaja ja yrityksensä Luova Media Oy:n toimitusjohtaja. Luova Media julkaisee Ylläksen alueella ilmestyvää Kuukkeli-lehteä, Levin Sanomia ja Muoniossa ilmestyvää Savu-lehteä.

Satu Kalliokuusi on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on toiminut taiteilijana myös Äkäslompolossa jo parikymmentä vuotta ja perustanut Art Äkäslompolo -yhdistyksen, jossa taiteilijat toimivat paikallisen luonnonsuojelun puolesta. Taiteilijana hän tekee teoksensa pääosin ekologisesti kestävistä materiaaleista. Hän työskentelee ympäri Suomea ja paljon myös Virossa. Satu on Art Äkäslompolo ry:n pj, Helsingin taiteilijaseuran pj ja myös Lapin taiteilijaseuran jäsen. Kotisivut: www.satukalliokuusi.carbonmade.com

Markku Piippo on tamperelainen eläköitynyt IT-alan yrittäjä, joka nykyisin auttaa start-up -yrittäjiä ja toimii hallituksissa. Hän on käynyt Ylläksellä säännöllisesti kohta 40 vuoden ajan, on Ylläksen Ystävien puheenjohtaja ja toimi raadissa Ylläksen Ystävien edustajana.

Ohjeet kilpailuu osallistumisesta löydät verkkosivuiltamme kohdasta Juhlavuosi 2024